Peptidi – SARMs – Peptidi

Peptidi – SARMs – Peptidi

Već decenijama, sportisti i bodibilderi pokušavaju da poboljšaju svoje treninge i da imaju veće mišiće kao i bolji izgled tela. Redovno treniranje može definitvno da nas održi u formi i učini da budemi jači i da imamo bolji izgled, ali do dređene tačke. Zdrav životni stil i ishrana će takođe doprineti opštem osećaju blagostanja i daće nam snagu da izdržimo naporan trening. Ipak, one osobe koje zaista žele da pomere granice do maksimuma, često se odlučuju da koriste suplemente, hormone i druge prirodne i sintetičke supstance koje im mogu pomoći da ispune svoj cilj. Pored mnogih poznatih suplemenata kao što su steroidi i SARM, postoje i druge opcije koje vam mogu dati neophodnu energiju dok izbegavate mnoge nuspojave. Peptidi bi onda bili primer takvih supstanci. Mogu vam dati značajne rezultate zajedno uz trening, a mogu takođe biti korisni i za vaše telo i organizam.

Peptidi - SARMs - Peptidi

Šta su peptidi?

Peptidi su supstance koje su napravljene od amino kiselina. Mogu da sadrže oko 50 amino kiselina. Kako amino kiseline postoje u proteinima u većim količinama, one se često mešaju sa njima. Peptidi pružaju veliki broj prednosti za naše zdravlje kao i rutinu vežbanja. Zato što su blaži od proteina, lakše se rastvaraju u našem organizmu i apsorbuju se mnogo brže. U isto vreme, prouzrokuju nekolicinu nuspojava nego suplementi koji su na bazi proteina. Imajte na umu da svi peptidi nisu isti. Redosled amino kiselina unutar lanca jeste takav da definiše njihove karakteristike i dejstva koja ove supstance imaju. Zavinso od vrste peptida, mogu imati protivupalno dejstvo i dejstvo protiv starenja, mogu da doprinesu izgradnji mišića kao i da poboljšaju performanse treninga ili da eleminišu bore i poboljšaju kvalitet kože. Znajući ovo činjenice, postaje očigledno zašto ove moćne supstance koriste sportisti, ali takođe i opšta populacija, pogotovo žene. Pored ovoga, biaktivni peptidi mogu biti veoma korisni za naše zdravlje zato što imaju mogućnost da regulišu krvni pritisak, eleminišu mikrobe, povećaju imunu reakciju i spreče nastajanje krvnih ugrušaka.

Vrste peptida

Kao proteini, peptidi se mogu naći i u prirodnim prozvodima hrane i pića ili se kupuju u sintetičko napravljenim oblicima. Ova supstanca se nalazi u životinjskom mesu i povrću. Neki od prirodnih izvora jesu meso, riba, jaja, mleko, soja, pšenica, zob i pasulj.

S druge strane, najpopularni napravljeni suplementi koji sadrže peptide jesu kolagen i kreatin peptidi. Kolagen peptidi su nam svima poznati sa deklaracija mnogih proizvoda za lepotu kao što su kreme za lice i maske. Kolagen je protein koji se već nalazi u kosi, koži i noktima. Peptidi ove vrste jesu kolagen peptidi koji se lako razgrađuju što omogućava našem organizmu da ih apsorbuje. Ova supstance je sveprisutna u proizvodima za lepotu zato što može da poboljša kvalitet kože, eleminiše bore i pruži čvrstinu i hidrataciju koži koja joj je potrebna. Takođe, može da zaštiti našu kožu od negativnih spoljnih uticaja kao što je sunce i vetar. Kolagen takođe može doprineti bržem zaceljivanju rana tako što eleminiše upalu i ima ulogu antioksidanta. Postoje neke tvrdnje da kolagen peptidi mogu poboljšati neka stanja koja se povjavljuju sa godinama. Na primer, istraživanje je pokazalo da peptidi mogu poboljšati koštanu masu i umanjiti gubitak kostiju zbog oboljenja ili teških tretmana bolesti. 

S druge strane, kreatin peptidi pomažu sportistima da pomeraju svoje granice. Mogu poboljšati snagu i izdržljivost i pomažu u prevazilaženju osećaja umora. Ova supstanca, takođe, može da dovede do stvaranja učinkovite mišićne mase koja nam pomaže da brže postignemo željeni cilj na treningu. Osim svojih anaboličkih karakteristika, peptidi mogu doprineti oporavku od povreda što je veoma važno kod profesionalnih sportista, kao i da ubrza proces izgradnje mišićnog tkiva. Jedan od čestih razloga zašto sportisti ne daju svoj maksimum na treninzima jeste činjenica da naporni treninzi dovode do malih gubitaka u mišićnoj masi. Sa ciljem da se taj problem reši, morate da pauzirate. Peptidi smanjuju ili eleminišu ovaj problem i omogućavaju da se vratimo treninzima mnogo brže nego da dopustimo mišićima da ozdrave bez suplementa. Drugi razlog zašto su neki sportisti izabrali peptide pre nego neke druge supstance jeste činjenica da se neki od njih ne mogu otkriti na testiranju. Svetska Agencija za antidoping je zabranila upotrebu mnogih peptida prvenstveno zbog toga što je dokazano da imaju anaboličko dejstvo i okreću igru u našu korist. Ipak, Agencija mora da obrati pažnju na dostupne suplemente peptida na tržištu zato što se nove vrste pojavljuju i zbog brzine kojom ih naš organizam preradi, neki od njih se ne mogu otkriti na testiranju urina.

Nuspojave peptida

Peptidi su definitivno jedna od supstanci koje pružaju mnoge prednosti nego nuspojave. Istraživanje je pokazalo da su nuspojave blage i većina osoba se ne suoči sa njima. Oni peptidi koji se unose preko usta često su neprimetni u krvotoku zato što ih organizam može rastvoriti u pojedinačne aminokiseline pre nego što dođu do krvi. Ako se primenjuju kao krema, mogu da prouzrokuju svrab i osetljivost. Ako već imate neko stanje ili oboljenje, trebalo bi da proučite nuspojave koje se pojavljuju ukoliko ih mešate sa lekovima koje već koristite. Kako se peptidi smatarju suplementima, Agencija za hranu i lekove nije izvršila strogu kontrolu nad njima. Zbog toga je važno proučiti deklaraciju pažljivo i kupiti ovaj suplement od pouzdanog prodavca.

Popularni peptidi

Postoje mnoge vrste peptida na tržištu. Pre nego što se opredelite da kupite neki od njih, trebalo bi da odlučite šta želite da postignete korištenjem istih. Jedna od prednosti ovih suplemenata jeste činjenica da su oni često dostupni što ih čini primamljivijim. Sada ćemo vam predstaviti neko od poznatih peptida.

HGH Fragment 176-191

Ovaj peptid spada u vrstu hromona rasta. Ovaj dio hormona rasta je odgovoran za mogućnost sagorevanja masti koju hormon rasta ima u sebi. Zbog toga je postao veoma popularan kod sportista, ali i među osobama koje žele da smanje telesnu težinu. Ovaj peptid funkcioniše na način tako što poboljšava lipolitičko dejstvo i ojačava naš metabolizam. Druga jako važna prednost HGH Fragment-a jeste činjenica da ne prouzrokuje pojedine nuspojave koje redovno uzimanje sintetičkog HGH može da izazove. Na primer, veoma čest problem koji se pojavljuje uzimanjem HGH jeste hiperglikemija. Ova nuspojava se smanjuje ili se potpuno izbegne uzimanjem HGH Fragment-a. Ipak, jedna od čestih nuspojava jeste iritacija kože oko područja gde je ovaj peptid ubrizgan.

Ghrp-2

Ghrp-2 ili hormon rasta koji luči Peptid-2 jeste sintetička supstanca koja utiče na hipofizu koja je zadužena za lučenje hormona rasta. Ova supstanca se često koristi za regulisanje nedostatka hormona rasta koji se pojavljuje u zrelijim godinama ili sa zdravstvenim problemima. Ovaj peptid ima mogućnost da poveća nivo ovog neophodnog hormona u našem organizmu. Nagli porast hormona rasta može dovesti do povećanja snage i izdržljivosti dok vežbate i pruža bolje rezultate kada je u pitanju izgradnja mišića. Ghrp-2 pruža osećaj blagostanja i energije. Važna prednost ove supstance jeste da je možete koristiti bez prekida koji su neophodni kada koristite, npr. steroide. Često je u obliku praška i dostupniji je nego sintetički hormon rasta.

Ghrp-6

Hormon rasta koji luči Peptid-6 je prilično sličan Ghrp-2 kada su u pitanju dejstva i sposobnosti. Ovaj suplement, takođe, ima sposobnost da ubrza proces gubljenja kilograma i da poboljša nivo hormona rasta u organizmu. Razlikuju se i u nekim aspektima i koji ćete od njih probati zavisi od želje i vašeg cilja. Ghrp-2 je definitivno moćniji od ova dva oblika ovog peptida. Takođe, može povećati nivo hormona rasta znatnije i ima bolju kontrolu nad prolaktinom i lučenjem kortizola. Prirodno, Ghrp-2 ima duži poluživot. Ukoliko želite suplement koji će biti delotvoran, ali koji brzo nestaje iz vašeg sistema, trebalo bi da se odlučite za Ghrp-6.

Rezime

Peptidi su veoma moćne supstance slične proteinima. Mogu prouzrokovata različita pozitivna dejstva na naše telo i organizam kao što je poboljšanje kvaliteta kože, eleminisanje bora, sagorevanje masti, povećava snagi i izdržljivost za vreme treninga. Zato što su bolji u poređenju sa drugim vrstama suplemenata, peptidi imaju blage nuspojave ili potpuno uspevaju da ih izbegnu. Ipak, pre nego što se odlučite da probate jedan od njih, trebalo bi da dobro proučite njihove sastojke i dejstva. Ako već imate neka stanja, najbolja opcija je da se konsultujete sa vašim lekarom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×