Peptidi – SARMs MedicineCabinate.com

Peptidi - SARMs

Igf-1

Sa razvojem mehanizama testiranjan koji se koriste za prepoznavanje lekova koji poboljšavaju performanse u organizmu sportista, industrija suplemenata se fokusira na razvijanje varijacija koje će biti teško otkriti. Jedan od najčešćih oblika testiranja koje provodi svetska Agencija za antidoping jeste test urina. Pored toga, mnoge supstance sa anaboličkim svojstvima su se pojavile na tržištu, a koje se ne mogu proveriti u ovoj vrsti testa. Ipak, retko je moguće potpuno sakriti činjenicu da se suplementi koriste, ali možete otežati da se to otkrije. Jedna od takvih supstanci je Igf-1 ili Insulinoliki faktor rasta 1.

Šta je Igf-1?

Insulinoliki faktor rasta 1 je, takođe, poznat pod nazivom somatomedin C. Naziv je sam po sebi razumljiv jer je struktura ovog hormona strukturalno slična inzulinu. Ova supstanca se prirodno proizvodi u našem organizmu preko jetre, a pokreće ga hormon rasta. Veoma je važan za normalan razvoj našeg tela. U najboljoj fazi je u tinejđerskom periodu kada znatno doprinosi našem rastu. Njegovi nivoi su znatno niži kod novorođenčati i starijih osoba. Osim što potpomaže naš rast, ova supstanca je veoma važna za prenetalni razvoj i homeostaze tkiva kod odraslih osoba. Takođe, održava i metabolizam skeleta i doprinosi regeneraciji mišićnog tkiva.

Agencija za hranu i lekove (FDA) je odobrila ovu supstancu i ista se može kupiti legalno na recept. Koristi se za tretiranje stanja kao što je poremećaj rasta kod dece i tinejđera. Ovo stanje je često uzrok nedostatka Igf-1. Deca koja imaju ovaj problem su niža rastom i njihove kosti su nerazvijene. Ubrizgavanjem sintetičke verzije ove veoma važne supstance može poboljšati njihov razvoj.

Igf-1 (upotreba kod sportista)

Igf-1 suplement je postao veoma popularan kod poznatih sportista poslednjih godina. Upotrebu ove supstance je zabranila svetska afencija za antidoping (WADA) neko vreme. Ipak, problem sa upotrebom ovog suplementa jeste činjenica da se ne može pronaći u urinu nego samo u krvotoku što testiranje čini kompleksnijim i oduzima mnogo vremena. Igf-1 deluje slično kao hormon rasta i potom ga je mnogo teže otkriti u organizmu. Koriste se dva testa kako bi se proverilo prisustvo sintetičkog hormona rasta. Jedan od testova je marker test koji ne otkriva supstancu, nego očekivane efekte hormona rasta i Igf-1 u organizmu. Ako se nalaze u organizmu, testovi pokazuju da je sportista pozitivan na jednu od ovih supstanci. Drugi je test hormana rasta koji se fokusira na ovaj hormon. Zato što hormon rasta i Igf-1 nisu isti, test ne može prepoznati da li je sportista pozitivan na Igf-1. Osim Jelen Antler speja (spej od jelenovog roga) koji je proizvela kompanija „Sports With Alternatives to Steroids ili S.W.A.T.S“, drugi popularni brend koji koriste sportisti jeste „The Ultimate Spray“. Potvrđeno je da ovaj sprej sadrži Igf-1 i nekolicina NFL igrača je uhvaćena kako ga koriste. Iako je bilo sportista koji su uhvaćeni na delu, Igf-1 predstavlja veliki izazov Agenciji za antidoping.

Razlog zašto se mnogi sportisti odlučuju za ovaj suplement jeste da on ima iste efekte kao i hormon rasta. Zbog anaboličkih efekata kod odraslih, može da poboljša performanse i izdržljivost, kao i da poveća razvoj mišićne mase. Mnogi sportisti ga smatraju savršenim proizvodom. Ustvari, ova supstanca pokreće iste receptore u našem organizmu kao i hormon rasta i zbog toga je tako delotvoran.

Ipak, važno je pomenuti da kod ove supstance ne možemo izbeći nuspojave. Koristeći ga duži vremenski period i u velikim količinama može da prouzrokuje stanja kao što je hipoglikemija i hiperglikemija. Takođe, možete imati i srčanih problema, stanje uvećanja srca i prouzrokovanje oštećenja vida. Povrh svega, ako dobijete kancer, visoki nivo ove supstance može brzo da rasprostrani kancerogene ćelije i da ih zadržava u organizmu što vaš život izlaže velikom riziku.

Poznati oblici Igf-1

S ciljem da bude delotvorniji i da postigne veće anaboličke efekte, industrija suplemenata je uradila neke modifikacije, dovodeći do drugih oblika Igf-1. Sada ćemo vam predstaviti neke od najpopularnijih modifikovanih oblika ove supstance.

Igf-1 Ir3

IGF-1 Long R3 jeste verzija sa pojedinim strukturalnim modifikacijama Igf-1. Dok standardni Igf-1 ima 70 amino kiselina, Igf-1 Ir3 ima 83 amino kiseline. Zamena Arg(R) za Glu(E) na poziciji tri jeste način na koji je R3 dobio svoj naziv. Glavna razlika jeste u tome da ova alternativna supstanca ima duži poluživot. To znači da ća se duže zadržati u vašem organizmu i zbog ove karakteristike biće delotvorniji i pružiće vam značajnije efekte. Ovaj suplement će podstaći aktivnost Igf and ograničiće se sposobnost vezivanja za Igf proteine. Njegova anabolička svojstva potpomažu u bržem sagorevanju masti kao i povećanju slabije mišićne mase i boljeg izgleda.

Igf-1 des

Igf-1 des se sastoji od kraćih lanaca amino kiselina nego Igf-1, ima samo 67 amino kiselina. Des je varijanta verzije IGF1 gde je tripeptid Gly-Pro-Glu eleminisan. Njegov poluživot je kraći i traje samo pola sata. Ova verzija se koristi za specifični rast mišića. Trebalo bi da se ubrizgava direktno u mišić, a posebno na mesto gdje želimo da nam mišić postane veći. Za celokupan rast mišića, trebalo bi da se kuristi druga verzija Igf-1. Ipak, biće oko pet puta delotvorniji od standardnog Igf-1 u predelu gde se ubrizga. Takođe, delotvorniji je od Igf-1 Ir3 zbog toga što ima veću sposobnost da pokrene hiperplaziju u mišićima. Druga prednost ove verzije jeste činjenica da zbog svog fokusiranog delovanja i kraćeg poluživota, može da se koristi duži vremenski period i mnogo češće od drugih verzija Igf-1.

Rezime

Igf -1 je veoma moćna supstanca koja se prizvodi na prirodan način u našem organizmu. Doprinosi normalnom rastu i razvoju našeg tela, mišićne i koštane mase. Kod zdravih odraslih osoba, ima značajna anabolička delovanja što povećava naše performanse, pruža nam više snage da bi se izdržali naporni treninzi i poboljšava proces izgradnje i formiranja mišića. Jedna od najvašnijih prednosti jeste činjenica da ga je teško otkriti prilikom testiranja a što je privlačnije za profesionalne sportiste. Zbog velike popularnosti, pojavile su se mnoge varijante Igf-1. Njihovo delovanje je u manjoj meri različito, a vaš izbor zavisi od cilja koji želite da postignete. Kako se ne mogu izbeći nuspojave, trebalo bi da istražite i testirate vaše reakcije organizma pre nego što počnete da ga koristite. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×