Inzulin

Inzulin

Kada neko pomene inzulin, prva misao koja se pojavi jeste injekcioni lek. Zato i nije čudo da mnogi dijabetičari najčešće koriste inzulin. Ipak, poslednjih godina, inzulin je dobio na važnosti u svetu bodibildera i profesionalnih sportista. Čak i ako niste profesionalni sportista, možete ga poručiti putem interneta i koristiti ga kada idete na treninge. Razlog zašto se sve više ljudi opredeljuje za ovu vrstu supstance jeste zbog njegovog velikog, anaboličkog dejstva. Pored toga što ima ključnu ulogu kod tretiranja određenih zdravstevnih stanja, inzulin ima sposobnost da ubrza proces izgradnje mišića, pomogne u savladavanju nagiba na treninzima, i da se oporavimo brže od intenzivnih treninga. Mnogi bodibilderi tvrde da je inzulin jedna od najmoćnijih supstanci koje su probali. Sada ćemo saznati u čemu je fora i zašto mnoge osobe, koje treniraju, biraju suplemente na bazi inzulina.

Šta je inzulin?

Inzulin je hormon koji se prirodno proizvodi u našem organizmu. Luči se putem pankreasa nakon što pojedemo nešto. Njegova funkcija je da održi normalan nivo šećera u krvi, izbacujući glukozu iz našeg krvotoka. Kada pojedemo nešto, nivo šećera u krvi odmah raste, onda pankreas prima signal da luči inzulin. Inzulin mora da obavesti ćelije da bi apsorbovale šećer i tako ga uklonile iz krvotoka. Inzulin je, takođe, neophodan onda kada je nivo šećera nizak. Ima sposobnost da ga taloži u jetri. Onda kada nivo opadne, polako se luči iz jetre i širi u naš organizam, održavajući normalan nivo šećera na taj način.

Razlog zašto se inzulin često povezuje sa dijabetisom jeste činjenica da kada se nalazite u ovakvom stanju to podrazumeva da vi niste u mogućnosti da proizvede inzulin ili ste rezistentni na inzulin. Postoje dve osnovne vrste dijabetisa. Imate tip 1 ukoliko vaš pankreas nije u stanju da proizvede ovaj hormon zato ne možete pravilno da proizvedete šećer koji ulazi u vaš krvotok nakon što pojedete nešto. Ovo stanje podrazumeva redovno korištenje insulinske injekcije s ciljem da se održi dobar kvalitet života. Tip 2 dijabetisa jeste stanje u kojem vaš organizam postane rezistentan na inzulin. Biće vam potrebne injekcije i lekovi kako bi proizveli glukozu. Pored toga, trebalo bi da održite zdrav stil života sa ciljem da bi se usporila progresija bolesti. Ako se ne tretira pravilno, dijabetis može da dovede do toga da imate visok nivo šećera u krvi (hiperglikemija) kao i druge zdravstvene komplikacije. Od velikog je značaja da bilo koji oblik dijabetisa ne zapostavite.

Inzulin i treninzi

Veštački napravljen inzulin je ključan za lečenje dijabetisa. Ipak, veoma je popular u zadnje vreme među zdravim osobama zbog svog anaboličkog dejstva. Postoji nekoliko načina na koje inzulin može da poboljša našu rutinu treniranja i da poveća dejstvo koje proizilazi iz njega. Inzulin se gradi od amino kiselina i ima sposobnost da pošalje signale i da pokrene šećer u pravom smeru. Kada jednom uđe u naš organizam, inzulin se razlaže u različite ćelije, uključujući i mišićne ćelije. Blokirane su i potrebno im je nešto što će im dati znak da dopuste određenim supstancama da uđu u ćelije. Mišićne ćelije imaju insulinske receptore, i jednom kada uzmemo inzulin, on se hvata za receptore i daje signal ćelijama da se otvore i da dopuste da glukoza, amino kiseline i ostali nutrienti uđu u njih. Pored toga, inzulin koji stoji uz insulinski receptor dovodi do lančane reakcije proteinske sinteze mišića koje je preduslov za rast mišića. Ovo je važan proces u kojem mišićne ćelije apsorbuju amino kiseline koje su potrebne za razvoj mišića,a kojima je dopušteno da uđu zbog insulinskog dejstva, kao i za izgradnju i uvećanje mišića. Inzulin, takođe, pomaže mišićima da se opuste i da se nahrane. Uzimanjem suplemenata na bazi inzulina, povećava se prokot krvi koji ide u mišićne ćelije. Krv u sebi nosi nutriente, tako da ovaj proces pruža više nutrienata mišićima. Na kraju, inzulin smanjuje slabost mišića i povećava oporavak nakon napornih i intenzivnih treninga. Svako ko voli da ide na redovne treninge zna koliko je važno da se opravi brzo i da se opet vrati treninzima u punoj formi.

Druga važna prednost koja doprinosi da profesionalni sportisti biraju ovaj suplement jeste činjenica da ima veoma kratak poluživot. Nestaje iz vašeg sistema otprilike oko 4 minute nakon ubrizgavanja. Zbog toga se često koristi za vreme takmičenja u bodibildingu. Ubrizgava se nekoliko minuta pre i brzo postaje neprimjetan na testovima za antidoping.

Mane inzulina

Jedna od glavnih mana korištenja inzulina kao suplementa jeste činjenica da može da dovede do taloženja masnoća kao i dobijanja kilaže. Razlog zašto se ovo dešava jeste zato što inzulin ne cilja mišićne ćelije posebno. Različiti tipovi ćelija imaju insulinske receptore i to se takođe odnosi i na njih. Ono što nam daje veće mišiće takođe može da nam stvori masnoće u predelu stomaka. Inzulin ide u masne ćelije i šalje signale da dopuste različitim supstancama da uđu u njih. Tako na kraju uzimaju više masti i šećera nego što bi to uradili da nismo uneli dodatni inzulin. Nakon što uzmemo ovu supstancu, naše ćelije apsorbuju više ugljenih hidrata i nutrienata iz naše krve. Osim dobijanja na kilaži koje se dešava postepeno, ovo može da dovede do niskog nivoa šećera u krvi,a što može da prouzrokuje i nesvesticu. Osobe koje izgube svest jesu posledica nedostatka energije, umora ili iscrpljenosti. Ovaj osećaj nas može naterati da jedemo više kako bi nadoknadili nedostatak energije a što vodi do povećana telesne mase.

Ugljeni hidrati sa visokim i niskim glikemijskim indeksom (GI)

S ciljem da se postignu pozitivna dejstva izulina kao i da se izbegnu negativa, moraćete da znate koju vrstu hrane možete jesti i u koje vreme. Ovo će vam pomoći da znate razliku između ugljen hidrata sa visokim i niskim glikemijskim indeksom (GI). GI je skraćeniza za glikemski indeks i to je mera za brzinu na kojoj određena hrana, npr. ugljen hidrati u hrani, postaje glukoza u krvotoku. Hrana koja sadrži ugljen hidrate sa visokim glikemijskim indeksom prolazi brzo i naglo kroz naš digestivni sistem. Prouzrokuje nagle promene u inzulinu. Hrana sa nižim glikemijskim indeksom prolazi sporije kroz naš digestivni sistem što prouzrokuje stalni porast nivoa inzulina i održava postojanje nivoe neko vreme.

Većinu vremena trebalo bi da izbegavate ugljen hidrate ili da uzimate hranu sa nižim glikemijskim indeksom. Na ovaj način izbećete povećanje telesne mase i nastavićete sa sagorevanjem masti. Suprotnom ovom verovanju, trebalo bi da uzimate hranu sa nižim glikemijskim indeksom pre treninga. Verovatno poznajete mnogo osoba koje unose jednostavne ugljene hidrate pre samog treninga sa obrazloženjem da im to daje više energije ili čini trening delotvornijim. Ipak, ovo prouzrokuje naglu promenu kod inzulina i energije, nakon čega sledi pad nivoa energije kao i iscrpljenosti tačno u trenutku kada bi vaš trening trebalo da bude na svom vrhuncu.

Vreme kada bi trebalo da unosite ugljen hidrate sa višim glikemijskim indeksom jeste onda kada se probudite ujutru. Kako ne jedete nekoliko sati dok spavate, to prouzrokuje pad glikogena koji oštećuje vaše mišićno tkivo. Onda kada je mnogo važnije da unosite ugljen  hidrate sa visokim glikemijskim indeksom jeste otprilike pola sata pre treninga. Ovo će vam omogućiti da uneste više nutrienata u vaše mišićne ćelije i delotvorniju sintezu mišićnih proteina.

Neke vrste hrane koje sadrže ugljen hidrate sa niskim glikemijskim indeksom: integralni hleb, smeđa riža, slatki krompir, voćni sokovi, mnoge vrste voća kao što su jabuke, pomorandže, banane, zobena kaša, pasulj i kinoa.

Neke vrste hrane koje sadrže ugljen hidrate sa visokim glikemijskim indeksom: šećer, testenina, bela riža, beli krompir, kukuruzne pahuljice, različite vrste slatkiša i žitarica.

Nuspojave kod uzimanja inzulina

Važno je razumeti da inzulin nije neka šala. Supstanca nije namenjena zdravim osobama čiji organizam sam po sebi proizvodi dovoljno inzulina. Zbog toga, koristeći inzulin kao suplement u bodibildingu, može imati nuspojave i zloupotreba inzulina u određenom vremenskom periodu može imati veoma dramtične i opasne ishode. Za vreme treninga, mišićne ćelije koriste povećanu količinu šećera. Ovo znači da za vreme intenzivnih treninga, imate već nizak nivo šećera u krvi. Ubrizgavanje inzulina dodatno smanjuje šećer u krvi što dovodi do rizika od hipoglikemije. Hipoglikemija se manifestuje kao vrtoglavica, promene raspoloženja, mučnina i povećan apetit. Može dovesti i do pada imuniteta organizma zbog nedovoljnog nivoa šećera u krvotoku. Na kraju, ovo stanje može imati fatalne ishode.

Rezime

Inzulin je supstanca koja se prirodno proizvodi u našem organizmu za pokretanje glukoze i eliminisanje iste iz našeg krvotoka. Takođe, postoji i sintetička verzija inzulina koja je napravljena za svrhe lečenja dijabetisa. Ipak, mnogi profesionalni sportisti, naročito bodibilderi koriste inzulin radi njegovog anaboličkog dejstva. Zaključeno je da osim što poboljšava medicinska stanja, inzulin može povećati rast mišića i ubrzati proces oporavka nakon treninga. Zbog svog veoma kratkog poluživota od samo nekoliko minuta, ova supstanca je postala još popularnija. Dok vam pomaže da poboljšate rutinu treninga, daje vam prednost nad vašim protivnikom ili poboljšava oblik vašeg tela, ova supstanca može imati jake nuspojave i ne bi trebalo da se koristi bez nadgledanja i saveta lekara. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×