Steroidi – anabolici – Lekovi slični steroidimaSteroidi – anabolici –

Lekovi slični steroidima

Dok su popularni među profesionalni sportistima i amaterima, i konstantno su povezani sa istaknutim mišićima i snagom, steroidi su više od toga. Osobe kojima nikada nije bio potreban medicinski tretman sa steroidima, pretpostaviće da osoba koja ih koristi to radi isključivo zbog dobrog izgleda. Ipak, sintetički steroidi su nezamenljivi lekovi za različita stanja. Čak i kada nemaju moć da izleče bolest i da uklone osnovni uzrok, mogu da ublaže bol, umanje upalu ili da potpomognu drugu vrstu leka da odradi svoje dejstvo i da bude delotvorniji u otklanjanju izvora tog stanja.

Dve vrste steroida

Postoje dve osnovne vrste steroida. Jedna koja nam je svima poznata jesu anabolički streoidi koji su često predstavljeni kao „pojedi me“ (eat me) kolačići  iz Alise u zemlji čuda. Njihovi dejstva kod rasta mišića, preoblikovanja tela i poboljšanja otpornosti su tako brza da izgleda gotovo kao magija. Ovo je jedan od razloga zašto Agencija za antidoping konstantno proverava sportiste koji ih koriste. Čak iako želimo da poverujemo da je naš omiljeni sportista tako dobar, tako jak i talentovan, ponekad se tajna krije u magičnoj supstanci zvanoj anabolici. Osim uvećanja mišićne mase i izdržljivosti, anabolici se takođe koriste u medicinske svrhe kako bi ubrzali promene na telu muških adoloscenata koji se suočavaju sa zakasnelim pubertetom.

Druga vrsta steroida se u velikoj meri koristi u medicini. Pojavljuje se u svim oblicima: pilule, tablete, injekcije, nazalni sprej, kapi za uši i oči, krema i masti. Nazivaju se obično kortikosteroidima i mogu se podeliti u dve vrste. Prva vrsta su mineralokortikoidi koji mogu da održavaju nivo vode i soli u našem organizmu. Druga vrsta su glukokortikoidi čije je glavna uloga da umanje i ublaže upalu na različitim delovima tela. Kao što izgleda jednostavno, ove je veoma važna karakteristika steroida što mnogima olakšava život. Zbog toga se koriste za lečenje različitih vrsta oboljenja, npr. lupus, kostobolja, multiple skleroze, reumatološkog artritisa, astme, bronhitisa, alergija, pojedinih autoimunih oboljenja, kancera dojke i problema na koži.

Lekovi poput steroida

Zbog svoje učinkovitosti kod povećanja mišićne i koštane mase kod osoba kojima je to potrebno, ublažavanja upale da bi se povratilo pravilno funkcionisanje tela, pomažu i drugim medikamentima kod lečenja veoma ozbiljnih obolenja, i nije čudo što su mnogi medikamenti na bazi steroida u današnje vreme. Predstavićemo neke od njih ali imajte na umu da postoje mnogi lekovi na bazi steroida u opticaju.

Anastrozol

Često se prodaje pod nazivom Arimidex. Anastrozol pripada grupi lekova koji se nazivaju nesteroidni inhibitori aromataze. Ovaj lek se koristi kao dodatak drugim medikamentima, zračenju, hemoterapiji i operaciji u lečenju određenih vrsta kancera dojke. Postoje različite okolnosti u kojim se ovaj lek može prepisati. Najčešća upotreba je u slučaju tretiranja ranih faza kancera dojke kod žena koj su već prošle kroz menopauzu. Ipak, znatno doprinosi i tretiranju kancera dojke koji se već počeo širiti na druge delove tela. Pored toga, može poboljšati stanje kod žena koje su loše reagovale na Tamoksifen (Nolvadex), terapija koja se takođe koristi za metastatski karcinom dojke koji je pozitivan na hormoske receptore. Ova hormonska terapija protiv kancera je u obliku pilula koje se uzimaju jednim na dan u isto vreme. Lek deluje na način tako što smanjuje nivo estrogena koje organizam normalno proizvodi. Ovo dejstvo sprečava širenje kancerogenih ćelija zato što im je potreban estrogan za rast. Ova lek se izdaje na recept i od velikog je značaja da pratite uputstva lekera kada uzimate isti. Lek se može koristiti duži vremenski period, ponekad i godinama, sa ciljem da se kancer drži pod kontrolom. Takođe, ovaj lek se može propisati ženama kojima nije dijagnostifikovan kancer dojke, ali se nalaze u rizičnoj grupi pojave karcinoma u budućnosti. Česte nuspojave su valunzi, bol u zglobovima, stomačni problemi, promene raspoloženja, depresija, nesanica, mučnina, povraćanje, kašalj, osteoporoza, periferni edem. Ipak, pojedine osobe mogu da prođu bez nuspojava. U mnogim slučajevima, nuspojave nestaju onda kada se završi sa lečenjem.

Eksemestan (Exemestane)

Ova lek se koristi za usporavanje, zaustavljanje i čak sprečavanja razvoja kancera dojke ograničavanjem zaliha estrogena u organizmu. Ovaj lek se često koristi kao tretman kod žena koje su prošle menopauzu i ne preporučuje se mlađim ženama koje planiraju da rađaju decu. Ima pozitivne efekte kod lečenja kancera dojke koji više ne reaguje na bilo koji drugi tretman kao što je zračenje ili operacija. Pored toga, ovaj lek se može koristi kao prevetiva od ponovne pojave kancera.

Lek koji ima ista dejstva jeste Letrozol. Često se koristi za lečenje raka dojke pozitivnog na hormonske receptore. Uzima se oralno, ali istraživanje je pokazalo da se on takođe može apsorbovati kroz pluća čak i kroz kožu. Zbog toge savetuje da se ovaj lek ne propisuje trudnicama.

Salbutamol

Ovaj lek na bazi steroida se koristi za lečenje hronično opstruktivne bolesti pluća i astme. Spada u grupu lekova koji se nazivaju adrenergički bronhodilatatori. Često se u obliku inhalatora ili pumpice, ali se takođe može koristiti i u obliku tableta ili sirupa ako osoba ne može da koristi inhalator. U složenijim slučajevima ovog oboljenja pluća, može se propisati inhalator što lek pretvara u paru a što olakšava udisanje leka sa maskom. Glavna karakteristika ovog leka jeste to da može da opusti i olabavi mišiće bronhijalnih cevi do pluća, a što omogućava disanje. S toga, Salbutamon ne može lečiti astmu, ali može tretirati delotvorno efekte koje lek ima na naš organizam i pacijent može zadržati dobar kvalitet života. Neki od naziva ovog leka su Ventolin, Proventil, Proair Respiclick, Easyhaler i Airomir. Lek mogu koristiti deca i odrasli i izaziva veoma mali broj nuspojava. Neke od njih su glavobolje, bol u mišićima i ubrzan rad srca.

Cenbluterol

Ovaj lek pripada grupi lekova koji se nazivaju beta2-agonisti. Ova vrsta prouzrokuje da se mišići disajnih puteva opuste a što omogućava normalno disanje. Na osnovu ovih karakteristika, ovaj lek podseća na anaboličke steroide jer imaju sposobnost povećanja mišićne mase. Ovaj lek se uveliko koristi za lečenje astme kod konja. U nekim zemljama, koristi se za lečenje astme i hronično opstruktivne bolesti pluća kod ljudi. Propisivanje ovog leka na recept je zabranjen u SAD-u. Osim što leči bolesti, pojedini farmeri koriste ovaj lek kao dodatak prehrani za stoku. Dejstva ovog leka dovode to toga da stoka gubi masnoću i ima veću mišićnu masu. Ovaj lek se nalazi u središtu pažnje zato što ga mnogi bodibilderi i dizači tegova koriste kako bi poboljšali svoje performanse. Ovaj lek na bazi steroida povećava nivo epinefrina i noradrenalina. Zbog toga izaziva delotvornije sagorevanje masti, podiže samopouzdanje i povećava izdržljivost. Pored poboljšanja treninga, ova supstanca je postala zagonetka mnogih poznatih ličnosti koje su je koristile radi gubitka kilograma. Ovaj lek omogućava da mršate a da ne gubite mišiće. Studije su pokazale da se ovaj lek češće koristi za treniranje kao i gubitak kilograma nego u bilo koje druge svrhe.

Komlifen citrat

Ovaj medikament se koristi za lečenje neredovnih menstrualnih ciklusa i neplodnosti kod žena. Poboljšava nivo hormona koji su zaduženi za lučenje zrelih jajnih ćelija ili ovulaciju. Prirodna ovulacija prouzrokuje hipofiza koja luči folikulostimulirajući hormon (FSH) i luteinski hormon (LH) koji su poznatiji kao gonadotropini. FSH šalje signal u jajne ćelije kako bi se proizvele, dok LH luči zrele jajne ćelije. Ovaj lek povećava broj jajnih ćelija koje se proizvode i luče. Zbog toga se često koristi u terapiji plodnosti koja izaziva ovulaciju. Komlifen citrat potiče FSH da se uveća u ženskom organizmu a što dovodi do veće mogućnosti da se zatrudni. Lek se uzima oralno i ne bi trebalo da se koristi duži vremenski period.

Mesterolon (Mesterolone)

Ovaj steroidni lek je verovatno poznatiji pod nazivom Proviron. Namenjen je isključivo muškarcija koji boluju od hipogonadizma ili zakasnelog puberteta. Lek pripada grupi anaboličkih steroida i pomaže kod lečenja stanja izazvanim manjkom testosterona. Osim zakasnelog puberteta, može se koristiti i za lečenje neplodnosti kod muškaraca. Pored toga, podstiče pojavu muških karakteristika kao što je rast malja po telu, dubokog glasa, razvoj muških genitalija, povećane mišićne i koštane mase. Zbog svojih sposobnosti da poboljša stvaranje mišića kao i raspodele masnoća, sportisti ga koriste u veliokoj meri.

Trijodotironin (Triiodothyronine T-3)

Trijodotironin je tiroidni hormon koji se na prirodan način aktivira u našem organizmu pomoću tireoidno stimulirajućeg hormona (TSH) koji se luči iz hipofize. Ima mnogo važnih uloga i neke od njih su: kontroliše funkcije srca i digestivnog sistema, povećanje metaboličke stope i mišićne mase, poboljšanje kvaliteta kostiju i regulisanje funkcije mozga. Pošto je veoma važan hormon, sintetička verzija T-3 je namenjena za hormonsku terapiju. Često se može naći u lekovima kao što su Cytomel i Triostat. Koristi se za lečenje hipotireoze ili neaktivne štitne žlezde. Ovo je stanje u kojem proizvodnja tiroidnog hormona niža od proseka. Pored toga, ponekad se koristi za lečenje stanja kao što je gušavost, abnormalno uvećana štitna žlezda, ili kao dodatna terapija za lečenje tiroidnog kancera.

Rezime

Steroidi su veoma važni za sve nas bez obzira da li želimo da lečimo određeno stanje ili da održimo zdrav organizam. Postoji dosta polemike u vezi steroida jer sportisti često koriste sintetičke vrste anaboličkih steroida za doping. Ipak, ovo nas ne bi trebalo navesti da verujumo da steroidi nemaju veliki spektar upotrebe u medicini. Kortikosteroidi kao i anabolici postigli su dosta uspeha u lečenju određenih stanja ili poboljšanja kvaliteta života kod pacijenata. Nije ni čudo što u današnje vreme postoje mnogi lekovi na bazi steroida. Koriste se kao lekovi za mnoge bolesti od astme do kancera dojke. Takođe, nude zamene i rešenja kada lekari ne uspeju sa drugim terapijama. Prema tome, najverovatnije ćemo videti mnogo više lekova na bazi steroida na tržištu u budućnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×